Menu Sluiten

Visie

Vanaf 2013 ben ik “onbewust” begonnen met het opzoeken van plekken met hun eigen DNA. Samen met mijn partner heb ik plaatsen bezocht zoals Kosovo, Egypte, Afrika,  Ierland, Schotland en Engeland. Wij zijn in aanraking gekomen met de lokale bevolking, luisteren naar hun verhalen. Kennis en kunde van buitenaf naar binnen gebracht – verdiept in de omgeving en letterlijk de handen uit mouwen gestoken.

De quote van Taleb Rifai (SG UNWTO 2010-2018) sluit hier mooi op aan.
Reizen stopt niet als je weer thuis komt. Orden je ervaringen, denk na over wat je leerde, over de betekenis die je eraan gaf. Dan wordt reizen een deel van wie je bent en hoe je naar de wereld kijkt.

In 2016 hebben wij gasten en experts uit het buitenland naar Visvliet gehaald, waaronder de Britse Toerisme Expert Anna Pollock. Bewoners uit Visvliet zijn aangeschoven uit belangstelling en nieuwsgierigheid en zijn geïnspireerd geraakt door de vele verhalen die verteld werden.
Toerisme groeit.
Met groei is er op zich niks mis mee behalve als het alleen maar gaat om groei.
Die gevolgen zijn op sommige plekken pijnlijk zichtbaar. Voorbeelden zijn er genoeg  zoals Amsterdam, Barcelona enz.
De Wereldtoerismeorganisatie voorspeld voor 2030 wereldwijd,  1,8 miljard  internationale aankomsten. Dat is in Groningen gelukkig nog niet aan de hand. Wij kunnen nog een GEZONDE groei (ver)dragen.
Geïnspireerd geraakt ben ik door Anna Pollock tijdens een eco- toerisme conferentie in Polen. Zij daagde de luisteraars uit om naar te denken over bewust reizen. In Vlaanderen heeft ze het concept florerende bestemmingen gelanceerd.
Zij was degene die mij erop wees dat een klein dorp als Visvliet een florerende plek is.
Een plek waar toerisme geworteld kan worden in de lokale gemeenschap. Zo`n gemeenschap is sterk verbonden met haar plek. Daar waar mensen samenwerken, bezoekers thuiskomen en bewoners hun liefde voor de plek koesteren en doorgeven.
Niet alleen Visvliet is zo`n plek !
Groningen heeft er tientallen van. Deze plekken verdienen aanmoediging, ondersteuning en ruimte om te experimenteren.

Er is werk aan de winkel om een florerend toerismebeleid van morgen in gang te zetten!

  • Bewust worden dat het anders kan en de wil en bereidheid om te veranderen.
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Samenwerken
  • Verbinden met plekken & met elkaar

Ten slotte: Toerisme is meer dan economie. Het opent onze samenlevingen voor verschil, en daar worden we allemaal betere mensen van. ( Taleb Rifai SG UNWTO 2010-2018)